İçeriğe atla

Fırlama Şövalye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fırlama Şövalye
A Kid in King Arthur's Court
YönetmenMichael Gottlieb
Yapımcı
  • Peter Abrams
  • J.P. Guerin
  • Robert L. Levy
Yazar
Oyuncular
MüzikJ. A. C. Redford
Görüntü yönetmeniElemér Ragályi
Kurgu
Stüdyo
DağıtıcıBuena Vista Pictures Distribution
Çıkış tarih(ler)i11 Ağustos 1995 (1995-08-11)
Süre89 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
ABD
Dilİngilizce
Bütçe$15 milyon
Hasılat$13.4 milyon[1]

Fırlama Şövalye (özgün adı:A Kid in King Arthur's Court) 1995 yapımı bir macera komedi filmi. Michael Gottlieb (2014'teki ölümünden önceki son yönetmenlik filminde) tarafından yönetilen fantastik film. Hikâye Mark Twain'e dayanmaktadır. 1889 tarihli A Connecticut Yankee in King Arthur's Court romanı, daha önce 1978 yılında Disney tarafından Unidentified Flying Oddball adıyla filme çekilmişti. Filmin başrollerinde Thomas Ian Nicholas, Joss Ackland ve Art Malik yer alıyor ve Daniel Craig ve Kate Winslet'in ilk film rollerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Angeles'ın Reseda banliyösünde, 14 yaşındaki Calvin Fuller bir beyzbol maçındadır, takımı Knights için vuruş yapmakta ve bir kez daha sayı yapmaya hazırlanmaktadır. Aniden bir deprem olur; diğerleri güvenli bir yere kaçarken, Calvin'in ayakkabılarının altında yer yarılır ve uçurumdan aşağı düşer. Sonunda 6. yüzyıldan kalma bir kara şövalyenin kafasının üzerine düşer. Mucizevi görünüşünü duyan yaşlı Kral Arthur, onu Merlin'in öngördüğü kurtarıcı olarak görerek ona "Reseda'lı Calvin" adını verir ve saray ile yemeğe davet eder.

Calvin, Arthur'un tacını korumasına yardımcı olmak için Arthur'un en iyi şövalyesi Sir Kane'in altında şövalyelik eğitimine başlar. Deprem vurduğunda, Calvin sırt çantasını yeni almıştır, bu da onun Camelot halkını fütüristik ile şaşırtmasını sağlar. "sihir", CD çalar, bir İsviçre çakısı ve çizgili paten aracılığıyla rock and roll'a giriş de dahil olmak üzere. Çalışmaları ona övgü ve şöhret kazandırır, ancak aynı zamanda Arthur'un danışmanı Lord Belasco'nun tahtı ele geçirmek için gizlice planlar yapan kıskançlığını ve küçümsemesini de uyandırır. Bu arada Calvin kendini genç Prenses Katey ile vakit geçirirken ve ona aşık olurken bulur, ablası Sarah ise gizlice Sör Kane'e aşıktır. Belasco planlarını ilerletir ve Katey'i kaçırır ve Calvin'i cinayetle suçlamaya çalışır ve Sarah'ya onunla evlenmezse Katey'in öleceğini söyler. Belasco Calvin'i tutuklamak üzereyken Sarah onu kurtarır, Katey'nin hayatta olduğunu ve babasını bulup ona kanıtı göstermesini söyler. Calvin Arthur'a gider ve Belasco'nun planının kanıtını gösterir. Arthur da ona uyarak şövalyeleri yanlış yönlendirir ve Calvin'in kaçmasına yardım eder ve Katey'i kurtarmak için kılık değiştirirler.

Halkın arasında yürüyen Calvin, Arthur'a Belasco'nun yıllardır onlardan çaldığını ve Arthur'un onları umursamadığını düşündüklerini söyler ve Arthur daha iyi bir kral olmaya yemin eder. Calvin ve Arthur, Katey'nin esir tutulduğu kaleyi bulurlar; savaş sırasında Calvin, Arthur'a Excalibur (Merlin tarafından Calvin'e hediye edilmiştir) vererek savaşma isteğini yeniler. Katey'i serbest bırakırlar, ancak Belasco'nun ikinci komutanı Richard onu tekrar kaçırır ve hendeğin üzerinde rehin tutar. Calvin, Richard'ı kör etmek için CD çalarından bir lazer işaretleyici kullanır ve Richard'ın düşmesine ve Katey'i kurtarmasına neden olur. Arthur, Calvin'i Yuvarlak Masa Şövalyesi olarak şövalye yapar ve Belasco'nun Sarah'yı evliliğe zorlamasını engellemek için Camelot'a geri döner. Arthur, Belasco'yu tamamen alt etmek için Sarah'nın elini almak üzere bir mızrak dövüşü turnuvası düzenler.

Turnuva sırasında Sör Kane tüm rakiplerini yener ve finalde sadece o ve Belasco vardır. Belasco, güneş ışığını Kane'in gözlerine ışınlamak için büyüteçli bir kristal kullanır ve neredeyse onu bayıltmaktadır. Sarah öfkeyle kaçar ve Calvin Arthur'dan Belasco'yu oyalamasını ister. Belasco, Kane geri dönmezse zaferini ilan etmek üzeredir, ancak Kane geri döner ve başka bir mızrak dövüşünde onunla karşılaşır; Belasco Kane'in miğferini düşürür, ancak artık başsız olan Kane yine de mızrak dövüşüne devam eder ve Belasco'yu atından düşürerek geri dönüş zaferi kazanır. Ancak, büyük zırhın içinden başını çıkaran Kane değil Calvin'dir. Belasco Calvin'i atından indirir ve öldürmeye çalışır, ancak Calvin'in daha önce karşılaştığı kara şövalye ortaya çıkar ve Belasco'yu pusuya düşürerek Calvin'i kurtarır. Zaferini kara şövalyeye kaptıran Calvin, Arthur ve tüm Camelot şövalyenin Sarah olduğunu görünce şaşırır; şaşkın ama mutlu Arthur kızını evleneceği kişiyi seçme hakkıyla ödüllendirir ve o da gururla Kane'i seçer. Belasco Camelot'tan sonsuza dek sürgün edilir.

Artık Arthur'un tacı korumasına yardım ettiği için Calvin, Merlin'in anlaşmanın kendisine düşen kısmını yerine getirmesini ve onu eve göndermesini sağlar ve Arthur ile Katey'e üzülerek veda eder. Vuruşunu yaptığı andan hemen önce 20. yüzyıla geri döner. Sahaya çıktığında, bu kez hazırdır ve bir sayı vuruşu yapar. Aralarında Katey'nin de bulunduğu takım arkadaşları tarafından karşılanır ve Calvin'in ona verdiği çakıyla bir tahta parçasını yontmakta olan Arthur tarafından izlenir. Bu sırada top, Merlin'in Calvin'in sayı vuruşunu yakaladığı bir uçuruma doğru yelken açar ve ardından "Bu çocuğa bildiği her şeyi öğretti" diyerek dördüncü duvarı yıkar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]